Cisco ANS = WAAS + AON + DCAS


Cisco har for noget tid siden annonceret en væsentlig opgradering til sit WAN-optimeringsudstyr. Den nye teknologi kaldes WAAS (Wide Area Application Services), og er groft sagt en sammenbygning WAFS og ACNS.

WAAS er en del af Ciscos ANS-initiativ (Application Networking Services), der også inkluderer AON (Application-Oriented Networking, dvs. XML- og web-services) og DCAS (Data Center Application Services), hvor man finder content switching og content-optimeringsudstyr, herunder CSS 11500 (ArrowPoint, 2000), Catalyst 6500 CSM (Content Switching Module, oprindelig Local Director-teknologi, også fra NTI, 1995), Catalyst 6500 ACE (Application Control Engine, en videreudvikling af CSM), AVS (Application Velocity System, fra FineGround, 2005) etc.

WAAS kører på WAE (Wide-Area Application Engines) appliances, der tidligere hed CEs (cache engines, senere content engines) og content engine-modulerne (NM-CE) til ISR-routerne.

En del af forklaringen bag alle de ovenstående forkortelser og ‘paraply-betegnelser’ handler selvfølgelig om, at Cisco har købt en masse firmaer, teknologier og produkter, der alle gør et-eller-andet for applikationsoptimering, og at alle de stumper ikke nødvendigvis altid passer særlig fremragende sammen fra starten. Således er sammenbygningen af WAFS og ACNS også stadig lige fremtidsmusik… Men i næste version…

Men det korte af det lange er, at Cisco med WAAS-annonceringen nu faktisk ser ud til at have et noget mere realistisk alternativ til Riverbeds fine WAN-optimeringsboxe. Det bør altså være interessant for firmaer, der har afdelinger langt væk (høj latency) eller for enden af langsomme forbindelser, og som konsoliderer servere centralt. Det skal blive interessant at se det i praksis.

-A