GBIC R.I.P.


Cisco har annonceret End of Sale og End of Life for alle GBICs.

GBIC – eller mere korrekt “SFF-8053”, som standarden hedder – var, så vidt jeg husker, den første ikke-proprietære standard for pluggable optics. Standarden kom midt i 90’erne, og blev oprindelig udviklet til Fibre Channel, men blev først rigtig udbredt sidst i 90’erne, hvor Gigabit Ethernet rigtig slog igennem.

Alle syntes, det var genialt, at man kunne købe optik til én kasse, og siden flytte den til andre i stedet for at købe en ny kasse. Og alle (well, i hvert fald kunderne) syntes, det var genialt, at man kunne købe optik fra dem man havde lyst til, og som kunne sælge dem til en god pris… så det fandt hardware-producenterne så efterhånden måder at forhindre.

Omkring år 2000 kom SFP’en, og det blev klart, at der også er ulemper ved pluggable optics, herunder primært at de skifter (bliver mindre over tid), og at genbruget fra den ene generation udstyr til det næste derfor er mindre, end man kunne have håbet.

GBICs er siden brugt i uhyggelig meget Cisco-udstyr, inkl. eksempelvis 6516A-kortet til Catalyst 6500, der faktisk stadig sælges. Men omkring udgangen af året sælges der ikke længere udstyr eller moduler, der kræver GBICs, og dermed kan GBIC-varenumrene også udgå.

-A