Catalyst 8500 MSR / LightStream 1010 R.I.P.
Cisco har annonceret LightStream 1010 og Catalyst 8500 MSR (der er det samme produkt med et andet navn) End of Everything. Cisco har ingen enterprise ATM-produkter til erstatning, så kunderne skal migreres til andre teknologier.
Mange vil trække på skuldrene og sige: “Nå, men det der ATM-halløj har vi jo ikke solgt i årevis”, og det kan måske nok være rigtigt. Men det er ikke bare et tilfældigt Cisco-produkt, der dør. Det er mere slutningen på en æra…
Det kan være svært at huske og forstå i dag, men tilbage i midten af 90’erne var det ikke umiddelbart oplagt, at Ethernet overhovedet havde en fremtid. FDDI var klart hurtigere og mere stabilt, men også lidt besværligt, og så var der jo ATM, der Very Soon Now ville ændre hele markedet.
Bl.a. ville telefoni, videokonferencer, CAD/CAM og tele-medicin (herunder digitale røntgenbilleder) begynde at stille nye, store krav til netværket. (Ja, det sagde man også den gang). Og vi gik en lys og lykkelig fremtid i møde med ATM, der som det eneste kunne håndtere det. (Jamen, det sagde man altså dengang!).
Hjørnestenen i Ciscos enterprise ATM-satsning kom ved årsskiftet 1994/1995 med opkøbet af LightStream, der var ejet af BBN og Ungerman Bass. Med det opkøb ville Cisco blive: “the only networking company able to offer its customers a choice of all the key technologies needed for the switched internetworks of tomorrow – enterprise ATM switching, workgroup ATM switching, LAN switching and routing”, som John C sagde. (3 x switching og 1 x routing. Det blev heldigvis ikke sådan på længere sigt).
LightStream havde en stor box kaldet 2020, der kunne køre både ATM, FDDI og Ethernet. Den var rædselsfuld. Men nu havde Cisco da teknologien og folkene, og de brugte den bl.a. til at lave LightStream 1010, der blev annonceret i slutningen af 1995 og kunne bestilles allerede 3/4 år efter, så vidt jeg husker. Det var ATM-teknologi + IOS puttet i et fint, lille Catalyst 5000 chassis.
LightStream 1010 hed sådan, fordi det var en 5 Gbps switch. (Ja, også i ‘95 gangede marketingfolkene med 2 og skrev det, så det så flot ud). Den havde ATM-interfaces fra 25 Mbps (ATM til desktoppen!) til 622 Mbps (ubegribeligt meget), og den var noget af det første på markedet, der understøttede PNNI. Det var i det hele taget en meget fin lille ATM-switch.
Den største hage ved enterprise-ATM var selvfølgelig, at der ikke rigtig var noget udstyr, der kørte ATM… Alle var dog sikre på, at det udstyr kom lige om lidt, og i mellemtiden skulle man så bare have Ethernet over ATM til at fungere rimeligt. Til det formål havde man fundet på LANE (LAN Emulation), og det er nok den ubetinget vigtigste årsag til at ATM ikke blev til ret meget i campus-net. Mage til skrammel-teknologi skal man lede længe efter.
Der var dog nogle af de store kunder, der nåede at købe ATM-udstyr, og nogle af dem købte også native endeudstyr, såsom video-overvågning (lufthavnen) eller video-codecs (DR). De lever stadig med konsekvenserne…
I mellemtiden kom Gigabit Ethernet og de fleste kunder gik som bekendt efter det i stedet for ATM. De, der allerede havde valgt ATM, løb skrigende i samme retning.
Enterprise ATM er dødt. Nu er 1010 også.
-A
PS: For dem der i dag siger, vi tog fejl i midten af 90’erne, når vi sagde, at der ville komme ATM ind i alle danske hjem, har jeg kun ét ord: ADSL.